Inte utan mitt knä

Och hur tar man sig tillbaka efter en korsbandsskada, en korsbandsoperation och en ledinfektion?

Heja heja!

Kategori: Rehab

Åter tillbaka hos sjukgymnasten, och det var superkul  idag!
Knäet sköter sig suveränt, ingen svullnad och värme sen de nya övningarna sen besöket i tisdags.
Sjukgymnasten sa också att funktionaliteten i mitt knä är betydligt bättre än på de flesta som opererat korsbandet, om man jämför tidsmässigt. Och då har de inte haft en infektion eller hoppat på kryckor i över en månad. FATTA VILKA SKÖNA ORD ATT HÖRA!! Ett ord räcker: grymt!
Om infektionen verkligen har gett med sig och korsbandet har överlevt när jag avslutar antibiotikakuren i slutet av mars, då kommer jag vara den lyckligaste på jorden!

Fick ytterligare nya övningar; enbens-press och hamstringscurls i maskin. Lite olika nya balansövningar på diverse balanskuddar. Draken och en förberedande övning inför bl a upphopp. Får nu också börja belasta på cykeln.
Det är så obeskrivligt kul när det går framåt:)

Väl hemma tog jag och mamma oss en skidtur. Härligt värre, och vallningsfria skidor kan man alltid lita på! (Gårdagens skidtur slutade i många agressiva utbrott då jag tydligen är kass på att valla, noll fäste och armar som spagetti efter en stund...eldar upp mig lite smått igen nu känner jag;)

Nu sitter jag och har slingat håret



Handsome som få!

Efter mission slinga hår är över blir det movienight hos Verner!
Wunderbar fredag helt enkelt. Ha en härlig afton gott folk!

Take it to the next level

Kategori: Rehab

Detta inlägg är en hyllning till Tex-Tape, originellt kallat Kinesiotape. MYCKET BRA UPPFINNING!
Mitt knä har numera avancerat till hela 3 fina bläckfiskar.



Ganska snajdigt om jag får säga det själv;)

Här ska ni få lite mer ingående information om vad denna förunderliga tape faktiskt gör:

"Kinesiotape uppfanns av den japanska sjukgymnasten Kenzo Kaze 1973, och har under de senaste åren blivit allt mer populärt.

Kinesiotape är unikt eftersom det ger stöd och stabiliserar leder och muskler utan att påverka cirkulationen och rörligheten. Kinesiotape används också i förebyggande syfte för att motverka skador, samt för att lindra/behandla smärtor.De första behandlingarna med Kinesiotape gjordes på patienter med artikulära smärtor. Själva teknologin bakom Kinesiotape är baserat på kroppens egen naturliga läkeprocess. Effekten sker neurologiskt och genom aktivering av kroppens eget kretslopp - härav namnet Kinesio.

Genom de framsteg man gjort med Kinesiotape har man fått tillgång till en helt ny sorts behandling av nerver, muskler och organ. Detta till stor del tack vare det elastiska bandet, som hjälper muskler och annan väv att läka. Kinesiotape ses ofta i samband med och hos ortopedspecialister, kiropraktorer och akupunktörer. I takt med att japanska olympiska atleter började använda tejpen i sitt idrottsutövande spred sig tejpen till resten av världen. Idag används Kinesiotape av läkare och idrottsmänniskor i hela världen och i alla tänkbara sporter.
Det är vanligt att man blandar ihop Kinesiotape med den utbredda så kallade Sporttejpen, som enbart används för att stabilisera eller ge stöd. Denna typ av tejp ger, till skillnad från Kinesiotape, ofta ej önskvärda biverkningar såsom att blodcirkulationen hämmas liksom även cirkulationen av andra kroppsvätskor.
Kinesiotape kan däremot användas till många olika saker, allt från huvudvärk till fotproblem.
Några vanliga anledningar till att man använder Kinesiotape:
- Stukade fötter

- Förebygga skador vid idrottsutövande
- Ländsmärtor
- Diskbrock
- Knä
- Skuldror
- Sträckningar
- Tennisarmbåge
- Och mycket mer!"

http://www.kinesiotapeshop.se/om-kinesiotape.html

Så nu vet ni!
Nu ska jag ut och skida i det nydragna skidspåret med mina bläckfiskar, mumma!

Rehab kaboom!

Kategori: Rehab

Idag har jag vart hos sjukgymnasten och det var helt klart framsteg!
Knäet behövdes inte reboxas ("obehagliga strömpennan" som jag kallar det) för svullnaden har gått ner ytterligare och ingen oroande värmeökning i knäet nu på några dagar (sjuuukt bra och skönt!!)
Fick ytterligare några nya övningar att köra på med.

Sjukgymnasten är fascinerad över hur otroligt fort det gått att knäet fungerar så bra redan. Så med tanke på att det inte var alltför länge sen jag bara gick på kryckor och inte fick belasta benet så kan jag inte vara annat än nöjd trots allt.
En häftig och lite äcklig sak: ju mer svullnaden försvinner; desto tydligare framträder en av skruvarna som korsbandet är fäst med. Som ett litet hårt alien-ägg snett nedanför knäskålen. Mums! Min sjukgymnast hade aldrig känt någon skruv så tydligt så hon tillkallade en kollega (jag hann såklart bli lite rädd under denna korta tidssekvens; neeeej inte mer trubbel nu...) men som tur var hade kollegan känt liknande "skruvbölder", puuh! Däremot kommer de väl antagligen ta ut skruven såsmåningom då det kan tänkas att den kommer börja irritera t ex den överliggande huden. I och med att korsbandet förhoppningsvis är tryggt fäst i benet då så fyller ju inte skruvarna någon funktion.
MEN jag kommer vara nervös som satan den dagen det är dags för det. Efter denna infektionskarusell kanske ni förstår att jag inte är så sjukt sugen på att någonsin ha någon rotandes i mitt knä igen. Men men, det skulle tydligen vara ett väldigt enkelt ingrepp bara med lokalbedövning så det låter ju harmlöst.

Här kommer ett kollage som sammanfattar mina knäpass på gymmet och hemma



Jag hjärta rehab (när det går bra;)

Små ting av lycka!

Kategori: Rehab

Idag har det skett något fantastiskt... JAG HAR ÅKT LÄNGDSKIDOR!!
Knäet gjorde inte ett dugg ont och det verkar inte upprört såhär i efterhand. Förstår ni lyckan över att kunna utföra en motionsform utomhus (promenader gills nämligen inte) ??!! Så otroligt skönt:)
 
Om det fortsätter att kännas bra så har jag nu ännu en sak att underhålla mig med om dagarna, och att det består av träning gör ju inte saken sämre.
Behöver väl antagligen inte nämna hur mycket jag saknar puls, svett, frågan till sig själv "varför utsätter jag mig för detta plågeri" och den skönaste känslan som finns; den som infinner sig efter ett riktigt bra träningspass.

Inte för att jag nu, efter några futtiga kilometer på skidor längs skoterspåret, känner mig direkt redo för exempelvis ett Vasalopp. MEN det är en början i alla fall!
För övrigt ska jag eventuellt med till just Vasaloppet och heja på mina duktiga bröder som minsann ska skida sig igenom de 9 milen i år. Heja dem!

 

Tummen upp!

Sammanfattning av dagen med många stolpar

Kategori: Rehab

Besiktning av ett stycke bil inkl. släp

Gick mycket bra! Gubbarna var sålda på det fina ekipaget och bjöd mig på gott kaffe. Bra start på dagen!

Hälsa på mormor och morfar

Mycket trivsamt och ännu ett par goda koppar kaffe slank ner.

Blodprov

Det gick bra och jag är numera inte svårstucken. Dessutom har den fjantiga stickräddheten från sjukhusvistelsen börjat mattas av. Plus till den äldre manlige sjuksköterskan som hade en liggande tuppkam som hårman!
Sprang dessutom på Jeanette och Anders som varit och gjort ultraljud. Massor av grattis:)

Röntgen

Gick bra, inga synliga skador på skelett. Korsbandets skruvar fint på plats!

Läkarbesök

Det som gått minst bra under dagen. Fick träffa en dansk läkare. Han var....ganska grå och ganska intetsägande så att säga. Det enda jag fick ut av läkarbesöket var väl egentligen svar på proverna som såg bra ut.
Det enda svaret på mina frågor var i stort sett "Ja det är ju väldigt svårt att säga" (på danskbryt) Svullnaden kan bero på inflammation efter operationen eller så ligger infektionen och lurar pga att de fula, äckliga stafylokockerna gömmer sig för antibiotikan runt det nya korsbandet.
Nåja, det visar sig om inte annat då jag slutar med antibiotikan om sisådär 1,5 månad, vilket också är nästa tid för återbesök. Hoppas i hemlighet att jag slipper dansken då!

Sjukgymnast

Framsteg! Sjukgymnasten tyckte att svullnaden gått ner lite och att det inte var lika varmt. Sjukt skönt, då har jag inte bara inbillat mig att det känts bättre och bättre:) Fick ett par nya övningar i form av drag i cablecrossen med benet och att stå på balans-gummi-kuddar och göra olika former av cirkuskonster (nästan;) med melonbollen.

Sen körde jag hem och skrek högt i bilen (händer inte ofta) över mongon på vägen. Herregud vad vissa inte borde sitta bakom en bilratt! Nu är jag återigen stabil i humöret och fullproppad med purjolökssoppa och pancakes.



Beat it

Kategori: Vardag

Nu är jag återigen hemma i Skucku efter några härliga dagar i Idre hos Victor.
Så här ser Victor ut när han är en liftis:



Tur att det inte var så värst bra väder, för då hade det varit väldigt surt att inte kunna åka skies.

Imorgon är det fullspäckat schema inne i stan!

- Bil + släp ska besiktas
- Blodprover ska tas
- Knäet ska röntgas
- Återbesök hos ortopeden
- Sjukgymnast ska besökas

Hej och hå! Pallar dagdrivaren detta tryck numera?

Knäet har skött sig bra senaste dagarna. Har i stort sett full rörlighet nu och smärtorna av svullnaden blir mindre och mindre. Yes! Hoppas på positiva besked imorgon hos farbror doktor och sjukgymnasten. Det MÅSTE bli bra snart helt enkelt.
Det var roligt idag; min LIA-S praktikplats ringde och erbjöd jobb på företagets brandstation...i mars! JAG VILL INTE VARA SJUKSKRIVEN MER (kände jag spontant...)

Idag har det varit riktigt härligt ute, nästan som påsk-sol, så jag och Flisa tog oss en härlig prommis





Katjing!

Till Anna-Lena

Kategori: Appropå ingenting

Efter påtryckningar kommer här ett önskeinlägg dedikerat till Anna-Lena.

Anna-Lena önskade att få se en teckning av hönan som nackades häromdagen.
Hoppas detta uppfyller dina förväntningar!


Den stackars hönan (utan riktigt namn, så vi får kalla henne Långnäbb) hade en spektakulärt lång övernäbb och skorviga ben. Detta ledde till att Långnäbb fick ont i ett ben och upplevde problem med att äta på grund av näbben. Det var med andra ord synd om Långnäbb så det var utan tvekan bäst för Långnäbb att få lämna jordelivet.

Nöjd

Kategori: Rehab

Idag känns allt mycket bättre:)

Knäet gör mindre ont och har tillåtit mer rehab idag. På ett vis förtjänar jag idag en medalj för kreativitet vad gäller träningsutrustning här i hemmet.
För att träna slutsträcken i knäet brukar jag rulla ihop en vanlig pilatesmatta under knäna för att komma upp lite så att jag kan sträcka upp och ner. Idag kände jag dock att det är för lätt att bara sitta och sträcka bara benet rakt upp och ner. Så då var frågan; om jag inte har en praktiskt viktmanchett, vad kan jag då använda istället? Kom då på den briljanta idén att man kan fylla isbandaget med något tyngre än isen. Rotade igenom frysen och hittade det ultimata!:

FRUSNA FISKAR!



Titta bara:



Kan varmt rekommendera fiskar som vikter vid all form av rehab, fungerar alldeles utmärkt. I detta experiment har sikar använts men jag är övertygad om att det skulle fungera precis lika bra med en gädda etc ;)

Tekniken får 5/5 möjliga sikar! 

Idag ska Åke återupplivas från vinterdvalan som han vilat i sen december.
För er som inte vet vem farbror Åke är:

                                            
Åke står och tinar upp just i detta nu så ska han få brumma in i garaget där det eviga hålet i avgasröret ska åtgärdas. Man får ju skämmas som det låter nu. Det är INTE bra när folk vänder sig om på gatan för att kolla vad det är som orsakar det fruktansvärda o-livet då man ska vara stadschic med Åke. Det räcker med att han ser ut som han gör så att säga.
Good luck Chuck!

En bitterfitta...

Kategori: Rehab

...är vad jag är idag!

Eventuellt kan idag vara den tråkigaste dagen på länge. Och så är jag sur. Och lite arg. Inte bra combo!

Anledning till att vara sur och arg: Knäet. Ovanligt va?!
Det har varit elakt sen sjukgymnastbesöket för uppenbarligen uppskattades inte rodd och crosstrainer. Så det gör ont och är säkert lite mer svullet och det GÖR MIG APFÖRBANNAD!
Jag vet ju mycket väl att det skulle vara en overklig solskenshistoria om det samarbetade helt och inte protesterade ett dugg. Men jag blir så trött på det och allt känns bara så omöjligt ibland. Och den ständiga frågan som dyker upp i dipparna; varför just JAG? Kunde det inte hända någon som skiter halvt i om knäet fungerar eller inte istället? Inte för att jag önskar detta till någon men ni fattar tankesättet.. 
Och när jag ändå är inne på dessa negativa tankespår:
Tänk om infektionen inte ger med sig?
Tänk om det nya korsbandet inte klarar sig?
Tänk om jag aldrig kommer få ett knä igen som fungerar utan att göra ont?

Många "tänk om" men det är så otroligt många tankar kring framtiden som snurrar.
Allt som hänt har verkligen gett perspektiv på saker och ting. Jag fattade inte hur lyckligt lottad jag var innan knätrubblet. Att ha en kropp som är frisk och fungerar, som man kan uträtta (nästan) allt man vill med är lyx. Och det är det jag grubblar så himla mycket på; kommer jag få uppleva den lyxen igen?

Usch, tungt och deprimerande inlägg! Och då blir det inte bättre av att jag inte gjort nåt vettigt idag.
Sammanfattning av dagen:

- Massa kaffe
- Djurmatning
- Skapande av ett fotoalbum
- Nackning av ett stycke höna
- Protestpromenad bara för att knäet gör ont (förbjudet)
- Rörlighetsträning
- Massa snus
- Etc.

Ja, ni fattar. Inga världsliga underverk direkt!
Blir inte ens nåt gym idag, för Verner och jag körde så hårt igår så att min överkropp helst håller sig totalt imobiliserad. Det är ju gött i och för sig!

Nåja, det är bara att ta nya tag imorgon. Vissa dagar måste få vara bitterfittedagar, så är det ju bara.

JAG LÄNGTAR TILL FJÄLLEN!

Home sweet home!

Kategori: Vardag

Då är jag återigen hemma i den trygga vrån Skucku.
Har haft mycket roliga dagar i Stcokholm/Karlstad, men nu var det rätt skönt att komma tillbaka till vischan;)

Idag har jag vart hos sjukgymnasten.

+ Hon var mycket imponerad över att jag går så bra, "ENASTÅENDE" var kommentaren (high five!)
- Knäet (läs svullnaden) är varm. Not goood!

Sammanfattningsvis: Jag ska inte gå och stå överdrivet mycket när det fortfarande är värmeutveckling i skitknäet.
Träningsprogram: Cykling, rodd, crosstrainer, balansplatta. (ni som känner mig vet att jag älskar konditionsmaskinerna på gymmet...eller kanske inte;) Nåja nåja, vad gör man inte för sitt älskade knä! Tyngdpunkten med träningen ligger nu på cirkulation och rörlighet... DJÄVULSKT vad jag ska springa när detta jippo är över (hoppas jag!)

Idag har jag börjat med hitte-på-et homeopatmediciner mot svullnad och infektion. Funkar antagligen inte ett jota, men jag har bestämt mig för att tro på det för då kanske den psykologiska tron på det ger effekt. Hoppas kan man ju:)

Nu blir det lite bildvisning från dagarna som gått i form av ett kollage:

                                                          


 
Tack till samtliga inblandade för sjukt roliga dagar:)

(Ps: Nyupptäckt låttips: First aid kit med låten "The lion's roar" Jettebra!)

Heeejdåå!

Glada Karlstad!

Kategori: Vardag

Kom fram till Karlstad igår eftermiddag och vart uppmött på stationen av Mathilda, så kul att ses igen! Känns inte som att det bara var 5 dagar sen;)
Mathilda har flyttat in i en jättefin lägenhet mitt i smeten i fina Karlstad.
Hon lyckades igår kväll med bedriften att få med mig (helt frivilligt!) till badhuset där det var poloträning. Jag stoppade upp de snabba "fiskarna" genom att köra lite mongo-rehab-knäövningar fram och tillbaka. Så gött att börja använda benet igen men jäkelerns vad musklerna i högerbenet inte är vana att jobba nu. Längesen jag hade träningsvärk i det benet nu, men I LOVE IT, äntligen:)
Idag är en speciell dag....för Mathilda fyller nämligen hela 23 år idag!! Hipp hipp hurra!
Mathilda tillbringar födelsedagen på jobbet på brandstationen och jag har massa saker att underhålla mig med! Det ska handlas och bakas tårta, en kroppsmätning (fett, muskler, vatten) ska försöka hinnas med och sen blir det promenad och påhälsning på stationen. Det ska bli kul, är roligt att se olika räddningstjänster. Dessutom blir det förhoppningsvis gym också:)
Ikväll blir det tårta och god mat, undeerbar dag!
Dagarna i Stockholm har varit mycket trivsamma. Har fått träffa Frida och Petra, som de gamla goda tiderna i Boden, fast nu i Stockholm edition. Har dessutom fått lyxen att få fikadejta med Tess, Robban och Viktor från SMO. Känns inte direkt som att det bara var ett par veckor sen vi tog examen...! Hur roligt och mysigt som helst i alla fall:)
Det är intressant med kontrasten Skucku vs. Stockholm. Det är roligt ett par dagar i storstan men jag kan konstatera att:
-Jag blir stressad av alla dessa människor, speciellt de som går jättefort.
-Jag blir stressad av alla dessa bilar.
-Jag blir stressad av alla dessa byggnader.
-Jag blir stressad av tunnelbanan. Misstänker dessutom de flesta för att vara potentiella ficktjuvar.
-Matportionerna i Stockholm är oftast för små.
Summa summarum: Jag skulle lätt kunna vara en tant, bara det gråhåriga och en lite mer kutig rygg som fattas;)
Ha en bra dag, nu ska jag sätta igång med dagens göromål!

Det är slut nu

Kategori: Rehab

Förhållandet mellan mig och kryckorna har börjat tappa gnistan så vi har beslutat oss för att snart gå skilda vägar för....JAG FÅR BÖRJA BELASTA BENET IGEN (fanfarer och kanoner i bakgrunden)!!
Så sjukt obeskrivligt skönt! Däremot så är det väldigt ovant att börja gå igen, hur gör man haha?!
Kryckorna kommer få göra vissa gästspel nu till en början, hur mycket beror på hur knäet kommer reagera med svullnad och smärta, men bara grejen att FÅ GÅ är underbar:)

Samma gäller med träningen framöver. Hur mycket jag kan belasta benet beror helt på hur knäet beter sig. Men nu blir det till att börja med det "normala träningsprogrammet" efter korsbandsoperationer och hålla tummarna för att knäet sväljer det med hull och hår!

Läkaren kände också på stabiliteten i knäet och det verkade bra med det nya korsbandet. Däremot så går det inte att göra en ordentlig bedömning av det förrän svullnaden är borta och musklerna omkring har starkat till sig.

Jag: "Om du skulle gissa vilt; tror du att jag kommer kunna jobba i sommar?"
Läkare: "Som brandman menar du? Jättesvårt att säga för det är så olika hur snabbt det går, även utan att man får en infektion"
Jag: "Men det KAN gå?"
Läkare: "Ja det kan gå!"

DET SKA GÅ!