Inte utan mitt knä

Och hur tar man sig tillbaka efter en korsbandsskada, en korsbandsoperation och en ledinfektion?

Homecoming!!

Kategori: Sjukhus

Idag hände det bästa som kunde hända; jag har fått åka hem efter en lång vecka på sjukhuset!!

Vid läkarronden i förmiddags hade läkarna fortfarande inte kommit fram till om knäet skulle spolas igen. Infektionsvärdet hade gått ner ytterligare till ca 30 så det var ju jättebra. På bara en vecka har värdet sjunkit från ca 170 och är nu nere på 30 som sagt så antibiotikan har utan tvekan gjort ett bra jobb.
Hursomhelst så vandrade läkarna vidare och sa att de skulle återkomma med besked.

Vid lunch kom en syrra in med lunch och sa att det var okej att inte fasta så spolningen visade sig vara lagd på is. Oj oj, frågorna hopade sig, vad skulle hända nu?

En stund efter lunch kom sjukgymnasten förbi och fortsatte med rörelseövningarna. Förbättring på böjningen bara sen igår, woho! Hon hade också tagit reda på mer angående varför det är viktigt att bara köra avlastande rörelseträning då man har en infektion. Anledningen till att man inte ska belasta knäet på ca 1 månad är för att infektionen har en förmåga att göra broskytorna mjukare. För mycket belastning skulle då lätt kunna leda till att över- och underben inte får den "smörjning" och stötdämpning som de får normalt i en frisk led så det skulle öka risken för artros och smärta i framtiden. Fick också öva på att gå med kryckorna och markera gång med det opererade benet utan att belasta det. Puh blev alldeles svettig, så sjukt att det kan vara så ansträngande! Extra roligt är det att bli svettig i sjukhusets blöj-liknande trosor, då hänger de lite extra chict!
Svullnaden har gått ner betydligt sen ankomsten till sjukhuset, kolla bara:



Strax innan middagen kommer underläkaren som klurat på mitt fall under dagen med de hejdundrande nyheterna; du ska gå över till pillerantibiotika så du får fara hem nu. Hallelujah!
Perfekt tajming då mamma och pappa kliver in genom dörren strax efter för ett besök men dom fick dras med mig hem istället:)
Så nu gäller följande:
Två olika antibiotika under de närmaste 3 månaderna. (ett av dem har en vanlig bieffekt: RÖDA tårar och rött kiss, tänk det va, som en skådis i en B:ig skräckfilm kanske?!)
Regelbundna, tyvärr rätt täta, provtagningar.
Massa återbesök.
Sjukgymnast.
Jag får träna men inte belasta knäet. Kanske dags att bli chins och dips monster nu då?;)
Hålla tummarna för att infektionen verkligen gått över efter de här tre månaderna. Annars finns risk för att det nya korsbandet ryker.
Läkarna gav även sin tillåtelse för att åka på kryssning, så mår jag bra blir det banne mig det också till helgen. Jag kan ju hålla bordet liksom:)

Det var allt för denna glada kväll. Avslutar med en bild över hur glad man kan bli när man får så goda nyheter som att få lämna sjukhuset:




Kommentarer

  • Anna-Lena säger:

    HURRAAAAA! Så skönt att du får fara hem och även att du kan följa på kryssningen! LOVA att du tar kort de mäjligtvis röda tårarna ifall det blir några :) Tre orden

    2012-01-03 | 22:44:18
    Bloggadress: http://annalenanilsson.blogg.se/
  • Farbror Malin säger:

    WoooohooO!!!!!!!!!! =) SÅ HIMLA HIMLA HÄRLIGT!!!!! =) Yay yay yay och STORT grattis!!!



    Klart ditt knä ska bli bra, håll dig på mattan och hoppas du känner dig nog kry till helgen för att åka på kryssningen!!! =)

    Kramar! =)

    2012-01-03 | 23:27:19
  • Mathilda & Loverboy säger:

    UNDERBART!!! Efter regn kommer solsken, det finns inget ont som inte för något gott med sig! Kramar

    2012-01-04 | 00:12:40
  • Kalle säger:

    Hur gick det flr dig efter 3 månaders med antibiotika?? Nyfiken, för jag går precis igenom det nu. Försvann infektionen? Mvh kalle

    Svar:
    Ela

    2014-02-21 | 20:29:22
  • Kalle säger:

    Hur gick det flr dig efter 3 månaders med antibiotika?? Nyfiken, för jag går precis igenom det nu. Försvann infektionen? Mvh kalle

    Svar: Hej Kalle!Det gick faktiskt jättebra, infektionen försvann under antibiotikakuren! Är det korsbandet du också opererat? Hoppas det går bra för dig! Hälsningar Mikaela
    Ela

    2014-02-21 | 20:37:32
  • Kalle säger:

    Har genom gått en korsbandsoperation. Har du några tips va man behöver tänka på? När fick du börja belasta knät under antibiotika kuren. Det känns som en evighet detta.. Tack så jätte mycket för att svara 😃

    2014-02-24 | 00:13:27
  • Kalle säger:

    Har genom gått en korsbandsoperation. Har du några tips va man behöver tänka på? När fick du börja belasta knät under antibiotika kuren. Det känns som en evighet detta.. Tack så jätte mycket för att svara 😃

    2014-02-24 | 00:15:58
  • Kalle säger:

    Hej tack för svaret 😃. Har du några tips på vad jag borde tänka på?? När kunde du börja gå utan kryckorna/belasta helt på benet?? Vill bara bli bra.. Va körde du för rehabövningar?? Känns gott att veta att man inte är ensam om detta 😃. Mvh kalle

    Svar: Förstår precis vad du menar med att det känns som en evighet! Man har ju nog ångest över operationen och sen med infektion kändes det ju 100 resor värre.. MEN det kommer bli bra är trösten:)Jag fick börja belasta efter 1 månad på kryckor. Jag kunde börja jogga lätt efter 3 mån. Största tipset jag kan komma med är: gå hos en sjukgymnast som är duktig på just knäleder! Det kan skilja mycket mellan en sjukgymnast och en annan sjukgymnast.
    Jag hade en del problem med att få bort svullnaden efter titthålsop. då de spolade knät, fick mycket hjälp av sjukgymnasten att behandla med strömbehandling och kinesiotejp, det fungerade!
    Appropå rehab så var det mycket rörlighetsträning för knäet innan jag fick börja belasta, för att så småningom kunna sträcka/böja helt. Säg till om du vill ha rehabprogrammen! Heja dig och heja ditt knä, det kommer bli bra!
    Ela

    2014-02-24 | 18:09:35

Kommentera inlägget här: